Субота, 20.04.2024, 06:52Вітаю Вас Гость | RSS
Броварське літературно-мистецьке об’єднання «КРИНИЦЯ»
Меню сайту
Категорії розділу
Події у світі [3]
Україна сьогодні [20]
Новини Броварів [49]
"Криниця" [165]
Культура та мистецтво [58]
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
Литература Киев
free counters
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Травень » 2 » Катерина Єгорушкіна: "До двох років читають короткі казки"
14:48
Катерина Єгорушкіна: "До двох років читають короткі казки"

— Багато українських народних казок писали для дорослих, — розповідає столичний казкотерапевт Катерина Єгорушкіна, 27 років. — Тоді не було телебачення, інтернету, це заміняли казками. У дітей такі твори можуть викликати страхи і паралізувати подальший розвиток. Мені в дитинстві батько читав казки про героїв, які вирізають язики драконам і носять їх із собою в торбі. Ще пам'ятаю про сестер, які вбили наймолодшу і поховали її в лісі. Це не дитячі казки, а трилери.

Правильно і вчасно розказана казка може вибудувати життєвий сценарій дитини або закріпити його. Дитина, на яку батьки часто кричать і принижують, обиратиме казки, головні герої яких теж жертви. Таким чином цей негативний сценарій закріплюватиметься через улюбленого персонажа. Недавно на прийом прийшла одна знайома, в якої народилася клишонога донька. Дівчинці подобалася казка про клишоногого ведмедя, вона постійно її слухала. Через якийсь час дитині зробили операцію, і вона почала ходити нормально. Казку про ведмедя продовжувала читати. Через півроку вада повернулася. Це показує, як тісно дитина ідентифікує себе з головним героєм. Порадила написати інше закінчення казки. У новому варіанті ведмідь одужував.

Казку треба підбирати під темперамент дитини. Знала одну родину з активною донькою. Батьки постійно читали їй казку про Попелюшку. У дитини почався внутрішній конфлікт. Почала вважати себе поганою, бо не була схожа на головну героїню. Казка про Попелюшку — непроста. З одного боку вона дає надію на щастя всім знедоленим. Навчає, що для щастя потрібно напрацювати певні якості: працелюбність, смиренність, віру в краще. З другою — дівчинка може застрянути в позиції жертви змалку. І все життя грати цю роль.

Казка допоможе подолати будь-який страх. Батьки самі можуть її написати. Алгоритм простий. Казка має бути про страх, який плануєте перебороти. Завершуватися повинна позитивним виходом із цієї проблеми.

До 2 років дітям читають короткі казки. Підійдуть "Колобок", "Курочка ряба". Від 2 до 4 років читають невеликі твори, в яких присутні яскраві емоції: любов, сум, радість, образи, ревнощі, прощення. Це навчить дітей розрізняти емоції батьків і свої власні. Після 4 років настає час чарівних казок.

Варто читати як народні, так і сучасні казки. У сучасних описують реалії, близькі дитині: мобільні телефони, інтернет. Слід читати казки різних народів світу. В японських — багато незвичного для нас. Індійські — розвивають уяву. Африканські — проповідують прості людські цінності. Англійці читають своїм дітям казку про Білосніжку. Вважають, що тоді дівчинка виросте чемною, хазяйновитою і турбуватиметься про родину.

Найпозитивніший персонаж українських казок — Котигорошко. Він хоробрий, сміливий, уміє прощати і знаходити власний шлях у житті. Діти, які люблять цю казку, виростають такими.

"Газета по-українськи"
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture-newspaper/_do-dvoh-rokiv-chitayut-korotki-kazki/433476">Gazeta.ua</a>

 
Категорія: "Криниця" | Переглядів: 1119 | Додав: lisova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Ваш час
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту